Betegnelser & Forkortelser


Betegnelser & Forkortelser

Det vrimler med betegnelser og forkortelser. Med denne lille guide over de mest almindelige forkortelser skulle du være godt hjulpet på vej, så du kan få mest mulig glæde af de mange egenskaber og fordele ved din bil.                                    

Hvad betyder:

 

ABS:

Anti-lock Brake System er et system, der forhindrer hjulene i at blokere under opbremsninger. På biler uden ABS kan hjulene blokere under en kraftig opbremsning. Dette bevirker, at man ikke længere kan styre bilen, idet dækkene glider hen over asfalten. Med ABS vil hjulene ikke blokere, og det er muligt at styre bilen under selv de hårdeste opbremsninger.

 

BAS:

Tests viser, at de fleste billister ikke bremser hårdt nok i nødsituationer, men med Brake Assist System assisteres bilens fører i en nødbremsesituation. Det sker ved, at BAS tilfører det maksimale bremsetryk, hvis føreren træder hurtigt, men ikke hårdt nok på bremsepedalen. På denne måde kan bremselængden forkortes med de afgørende meter, der kan forhindre en ulykke.

 

Blue Drive:

Blue Drive er Hyundai’s betegnelse for biler med specielle miljøforbedrende tiltag.

 

EBD:

Electronic Brakeforce Distribution optimerer effekten af bilens ABS-bremser. EBD-systemet fordeler bremsekraften optimalt på de enkelte hjul, så stabiliteten opretholdes ved hårde opbremsninger.

 

ESP:

Electronic Stability Program er en videreudvikling af ABS systemet, som øger sikkerheden betydeligt. ESP-systemet sørger for, at du kan blive ved med at styre i den retning, du ønsker, hvis der indtræffer noget uregelmæssigt som f.eks. en udskridning. Systemet griber ind i et splitsekund og hjælper med at rette bilen op. ESP kendes også under navne som ESC, ASC og VDC.

 

HAC:

Med Hill Assist Control behøver du ikke længere være nervøs for at genoptage kørslen efter et kort ophold på en stejl bakke. Teknologien sørger for, at den eneste vej er fremad – og opad. Funktionen kendes også under navnet ”Hill Hold”.

 

ISG:

Det innovative Idle Stop & Go-system, som også er kendt under forkortelsen ISG, maksimerer brændstofeffektiviteten ved at stoppe motoren, når du holder i frigear og slipper koblingen. Systemet anvendes typisk under bykørsel, når du standser for rødt lys, eller i tæt køtrafik med hyppige standsninger og efterfølgende start igen. Din motor starter straks igen, når du træder på koblingen for at sætte bilen i 1. gear. I mellemtiden har du sparet brændstof.

 

ISOFIX:

En autostol med Isofix sikkerhedssystem kan forbindes til bilens sæde. De indbyggede beslag til montering af barnestolen på bagsædet gør, at du kan fastgøre den med et enkelt klik. På den måde er autostolen fastspændt på den bedst mulige måde.

 

LED lys:

LED er en forkortelse for Light Emitting Diode, altså en elektronisk pære, som afløser de gamle glødepærer. LED giver maksimal klarhed og øget synlighed, og derudover lyser LED hurtigere op end almindelige lygter. Endelig er LED brændstofbesparende, fordi de ikke forbruger så meget strøm som en almindelig glødepære.

 

LKAS:

Lane Keeping Assist System er designet til at alarmere føreren, hvis bilen er ved at forlade sin vognbane, uden at der først er blevet signaleret med blinklyset. LKAS afgiver alarm og giver rattet et blødt puf, så føreren igen bliver opmærksom og aktivt retter bilen op i vognbanen.

 

TCS:

Traction Control System er et system, som elektronisk kan forhindre hjulspin. F.eks. i glat, fedtet føre eller på løst underlag vil bilens TCS bremse det spindende hjul, og derved overføres der mere trækkraft til de øvrige hjul. TCS'en fungerer så at sige som spærredifferentiale, der sørger for at sende trækkraften til de hjul, som har bedst fat i underlaget. Det sikrer et optimalt vejgreb under de fleste forhold.

 

VSM:

Vehicle Stability Management et elektronisk stabilitetssystem som funger sammen med ESP systemet. Systemet hjælper dig ved at give små nyk i rattet med at for at rette bilen op, hvis man f.eks. kører på sne og bilen er på vej til at snurre rundt, når det ene hjulpar har fat i asfalten, mens det andet drejer rundt på sneen.

DBC: Downhill Brake Control

fastholder en stabil lav hastighed, når du skal ned ad en stejl bakke.

 
 
 
Udviklet af Bilinfo